Ognuno recita il proprio ruolo, immerso in quella divina sensazione di devozione allo scopo comune: la realizzazione di un'opera d'arte, che anche la bonifica bellica sa idealizzare.

News

Ognuno recita il proprio ruolo, immerso in quella divina sensazione di devozione allo scopo comune: la realizzazione di un'opera d'arte, che anche la bonifica bellica sa idealizzare.

Неексплодирана граната пронајдена во атарот на село Добромири

Categories: ultime

24/01/2024 Macedonia del Nord (Македонија), Sudoccidentale (Југозападен), Pelagonia (Пелагониски регион), Bitola (Битола)

 “If you ever come across anything suspicious like this item, please do not pick it up, contact your local law and/or enforcement agency for assistance”.

Тим од ДЗС – Битола вчера во 12:40 часот безбедно отстранил неексплодирана артилериска граната, калибар 75 mm, од Првата Светска Војна, лоцирана во атарот на село Добромири, информираат од Регионалниот ЦУК Битола. Од Центарот за управување со кризи (ЦУК) посочуваат дека во овој период се пронајдени такви неексплодирани експлозивни средства во повеќе случаи и затоа препорачуваат да се внимава при зимските прошетки, како и при градежни работи, копање темели и слично во реон на Македонскиот фронт, што е именуван и како Солунски – генерално во појасна линија на Битолско и Дојранско до јужната државна граница. Ако се пронајде неексплодирано експлозивно средство од минатите војни, не треба се помрднува од местото на наоѓање, се оддалечува од него на безбедно место и треба веднаш да се пријави на 112 во ЦУК за неговата локација, по што координирано со надлежните институции од Системот за управување со кризи безбедно ќе се отстрани или уништи, информираат од ЦУК.

Source: 24.mk

Се наoѓаат и артилериски гранати полни со хемиски отрови и опасноста кај нив е уште поголема од другите.

Biography of a Bomb

Dear editors, Biography of a bomb is aimed at highlighting the danger caused by unexploded bombs. Moreover, the most important aspect is that we work completely non profit, raising awerness about this topic is what drives us. We apologize if we make use of pictures in yours articles, but we need them to put a context in how findings are done. We will (and we always do) cite source and author of the picture. We thank you for your comprehension.

CondividiShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn